Novosti iz prošlog tjedna (UK javna nabava, Izvješće EK o javnoj upravi, prijedlog Zakona o EU fondovima)

1. UK javna nabava

Izlaskom Ujedinjenog kraljevstva (UK) iz EU, stekli su se uvjeti za puno samostalniji pristup UK-a svom normativnom uređenju postupaka javne nabave. Jedan od prvih koraka u tom smjeru bilo je usvajanje Zelene knjige ”Transforming Public Procurement” u prosincu 2020. 1 Zelenu knjigu se svakako isplati pročitati, unatoč upitnim tvrdnjama kako su ”prebirokratizirana javnonabavna pravila EU” onemogućavala UK u uspostavljanju adekvatnog sustava javne nabave.

Prije nekoliko dana Peter Smith objavljuje svoju analizu ”Radical transparency – the future of public procurement” 2 u kojoj se osvrće na prije spomenutu Zelenu knjigu – poglavito na dio o transparentnosti. Smith kritizira nedovolju ambicioznost Zelene knjige u pogledu transparentnosti javne nabave, a svoju ”radikalnu” transparentnost želi ostvariti kroz potpunu digitalizaciju svakog koraka nabavnog postupka, stvaranje evidencije i ”profila” gospodarskih subjekata s kojima su poslovali drugi naručitelji, te korištenjem strojnog učenja i alata umjetne inteligencije kojima bi se naručiteljima omogućilo bolje praćenje prakse drugih naručitelja (između ostalog). Ukoliko se neke od njegovih ideja i realiziraju u skoroj budućnosti, biti će zanimljivo pratiti kako će se ta ”radikalna” transparentnost pomiriti sa (opravdanom) zaštitom tajnosti podataka u postupcima javne nabave.

2. Izvješće EK o javnoj upravi

Europska komisija je ovaj tjedan objavila izvješće ”Supporting public administrations in EU Member States to deliver reforms and prepare for the future”. 3 U Izvješću se naglašava važnost javne uprave (posebno u kontekstu COVID-19 pandemije), ali se i naglašava važna (ključna) uloga javne uprave u ostvarivanju zadaća koje čekaju sve države članice (klimatski neutralna EU, održivo gospodarstvo i daljnja digitalizacija). U Izvješću se navodi pet glavnih izazova koji su pred javnom upravom; velike tehnološke promjene, demografske promjene (starenje stanovništva) i njihov utjecaj na nedostatak obrazovanih službenika, sve veća složenost upravljanja javnim politikama, utjecaj i važnost zelene tranzicije i sve veća konkurencija javnih tijela za sve manja javna sredstva.

Izvješće je nužno (pre)općenito, ali daje dobar pregled nekih od glavnih izazova s kojima će se suočavati javnopravna tijela u svim državama članicama.

Prijedlog Zakona o EU fondovima

Jučer je u prvo čitanje ušao prijedlog Zakona o institucionalnom okviru za korištenje fondova Europske unije u Republici Hrvatskoj. 4 Njime se uspostavlja institucionalni okvir za korištenje EU fondova u financijskom razdoblju 2021.-2027. i kasnije. To se posebno odnosi na određivanje zadataka i ovlasti resornog Ministarstva, ali i Ministarstva financija, Ministarstva pravosuđa i uprave, ali i nadzornih tijela.

Opće upravno pravo

  1. Koju možete pročitati ovdje
  2. Dostupnu ovdje.
  3. Dostupno ovdje.
  4. Dostupan ovdje.

Odgovori

%d blogeri kao ovaj: