Kratak pregled Izvješća o radu policije u 2020.

Jučer (24. lipnja 2021.) u Sabor je upućeno Izvješće o radu policije za 2020. godinu.1 U Izvješću se detaljno opisuje stanje i aktivnosti policijskih službenika u 2020. godini, a neke od važnijih tematskih cjelina su; sprječavanje kažnjivih ponašanja, suzbijanje kriminaliteta, sigurnost prometa na cestama i sigurnost na državnoj granici i dr.

Sa upravnopravnog aspekta su posebno važni dijelovi Izvješća koji se odnose na nadzor i osiguranje javnih okupljanja, sigurnost prometa na cestama i sigurnost i prelasci državne granice. Navedeni dijelovi Izvješća su važni i zato što u njima sadržane statistike dodatno naglašavaju kolike promjene je COVID pandemija unijela u naše svakodnevne živote.

Javna okupljanja

U Izvješću se kao nove tendencije naglašavaju javni prosvjedi organizirani putem društvenih mreža, prosvjedi udruga građana zbog protivljenja odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, okupljanja s obilježjima nasilja koja organiziraju ekstremno orijentirane skupine, i okupljanja koja organiziraju skupine koje promiču nesnošljivost prema pripadnicima drugih skupina zbog nacionalne, socijalne i rasne pripadnosti.

Ono što je i za očekivati u 2020., broj javnih okupljanja se – prepolovio. Tako je u cijeloj godini zabilježeno 9.505 javnih okupljanja, dok ih je prethodne godine bilo 18.894.

Sigurnost prometa na cestama

Kod frekvencije prometa na cestama utjecaj COVID pandemije nije bio toliko izražen. Iako se u vrijeme najjačih restrikcija (ožujak, travanj, svibanj) bilježi pad prometa od 60 posto, na godišnjoj razini cestovni promet je pao ”samo” osam posto.

U 2020. zabilježeno je 26.074 prometnih nesreća, u kojima je poginulo 237 osoba, teško je ozlijeđeno 2.295, a lakše 7.740. U odnosu na 2019., broj prometnih nesreća je manji za 16,9 posto, poginulih osoba manje je za 20,2 posto , teško ozlijeđenih je manje za 7,9 posto, a lakše ozlijeđenih za 25,5 posto.

Sigurnost na državnoj granici

Ulasci putnika u Republiku Hrvatsku su pali za skoro 60 posto, sa oko 165 milijuna u 2019. na oko 67 milijuna u 2020. Paralelno s tim, granična policija izdala je čak oko 87 posto manje dokumenata. Unatoč tome, broj osoba kojima je odbijen ulazak u Republiku Hrvatsku je – narastao, za 17,9 posto. Kao glavni razlozi odbijanja ulaska se navode neodgovarajuća dokumentacija kojom bi se opravdala svrha i uvjeti boravka, neposjedovanje valjane putne isprave, vize ili boravišne dozvole, izdano upozorenje u svrhu zabrane ulaska, predstavljanje prijetnje javnom poretku, nacionalnoj sigurnosti ili javnom zdravlju.

Što se tiče nezakonitih prelazaka državne granice, ne vidi se značajan utjecaj COVID pandemije. Tako je zabilježeno 29.094 slučajeva postupanja prema osobama za koje je utvrđeno da su nezakonito prešle državnu granicu, što je 43,5 posto više nego tijekom 2019. (20.278). U velikom broju nezakonitih prelazaka policija zatječe jedne te iste osobe više puta. U Izvješću se naglašava kako mediji i migranti kolokvijalno ovakve nezakonite prelaske nazivaju „The Game“ –
gdje po njihovim izjavama, pojedini migranti pokušavaju preći u Republiku Sloveniju, i dalje u druge zemlje, i više od desetak puta.

A o zrakoplovnom prijevozu u 2020., odnosno broju letova i broju putnika koji dolaze na teritorij Republike Hrvatske zračnim putem, najbolje govori sljedeći graf preuzet iz Izvješća;

Opće upravno pravo Upravno postupovno pravo

  1. Dostupno ovdje.

Odgovori

%d